Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

Let's cook! - Zajęcia kulinarne z języka angielskiego

12 listopada 2013 uczniowie klasy V a podczas zajęć z języka angielskiego prowadzonych w ramach innowacji pt. „Kultura krajów anglojęzycznych kluczem do nauki języka” zorganizowali zajęcia kulinarne.

Cele ogólne zajęć:

- zapoznanie uczniów z podstawowymi technikami kulinarnymi.

- uwrażliwienie uczniów na jakość przygotowywanych posiłków i uświadomienie im,

 jak ważne jest zdrowe odżywianie się oraz zasady higieny w kuchni.

- poszerzenie słownictwa uczniów o wyrażenia w języku angielskim związane  

 z przygotowywaniem posiłków i technikami kulinarnymi oraz nazwami składników.

- wspomaganie rozwoju uczniów poprzez działanie oraz umożliwienie im swobodnej

 rozmowy z nauczycielem prowadzącym i rówieśnikami .

-rozwijanie poczucia własnej wartości,

- rozwijanie potrzeby praktycznych życiowych umiejętności,

- rozwijanie umiejętności czerpania radości z prostych codziennych działań.

Podczas zajęć teoretycznych uczniowie szukali informacji dotyczących potraw jakie  najczęściej jedzą amerykanie.  

Uczniowie wraz z opiekunem p. Eweliną Dominik postanowili stworzyć własny przepis na pizzę po amerykańsku  

a następnie przygotować taką pizzę. W czasie 2 godzin zajęć językowych poprzedzających zajęcia kulinarne  

grupa uczyła się słownictwa dotyczącego składników pizzy, pomocy kuchennych oraz technik kulinarnych  

takich jak mycie warzyw, krojenie, siekanie, pieczenie itp.

W czasie zajęć dzieci wspólnie przygotowały stanowisko pracy oraz podzieliły się zadaniami.  

Mieli możliwość nie tylko uczyć się języka angielskiego ale integracji w grupie podczas wspólnego przygotowywania pizzy. 

 Mieli możliwość komunikowania się i współpracowania ze sobą oraz nauczycielem w obcym języku w swobodnej sytuacji 

dnia codziennego ponieważ przy wspólnym wykonywaniu pracy ludzie z przyjemnością rozmawiają.

Po przygotowaniu ciasta oraz połączenia wszystkich składników wszyscy z niecierpliwością czekali na pizzę 

po czym zajadali ze smakiem.

 Zajęcia przeprowadzone zostały w świetlicy szkolnej gdzie młodsi uczniowie mieli także możliwość obejrzenia 

w jaki sposób uczniowie przygotowują danie.