Let's cook! - Zajęcia kulinarne z języka angielskiego
12 listopada 2013 uczniowie klasy V a podczas zajęć z języka angielskiego prowadzonych w ramach innowacji pt. „Kultura krajów anglojęzycznych kluczem do nauki języka” zorganizowali zajęcia kulinarne.
Cele ogólne zajęć:
- zapoznanie uczniów z podstawowymi technikami kulinarnymi.
- uwrażliwienie uczniów na jakość przygotowywanych posiłków i uświadomienie im,
jak ważne jest zdrowe odżywianie się oraz zasady higieny w kuchni.
- poszerzenie słownictwa uczniów o wyrażenia w języku angielskim związane
z przygotowywaniem posiłków i technikami kulinarnymi oraz nazwami składników.
- wspomaganie rozwoju uczniów poprzez działanie oraz umożliwienie im swobodnej
rozmowy z nauczycielem prowadzącym i rówieśnikami .
-rozwijanie poczucia własnej wartości,
- rozwijanie potrzeby praktycznych życiowych umiejętności,
- rozwijanie umiejętności czerpania radości z prostych codziennych działań.
Podczas zajęć teoretycznych uczniowie szukali informacji dotyczących potraw jakie najczęściej jedzą amerykanie.
Uczniowie wraz z opiekunem p. Eweliną Dominik postanowili stworzyć własny przepis na pizzę po amerykańsku
a następnie przygotować taką pizzę. W czasie 2 godzin zajęć językowych poprzedzających zajęcia kulinarne
grupa uczyła się słownictwa dotyczącego składników pizzy, pomocy kuchennych oraz technik kulinarnych
takich jak mycie warzyw, krojenie, siekanie, pieczenie itp.
W czasie zajęć dzieci wspólnie przygotowały stanowisko pracy oraz podzieliły się zadaniami.
Mieli możliwość nie tylko uczyć się języka angielskiego ale integracji w grupie podczas wspólnego przygotowywania pizzy.
Mieli możliwość komunikowania się i współpracowania ze sobą oraz nauczycielem w obcym języku w swobodnej sytuacji
dnia codziennego ponieważ przy wspólnym wykonywaniu pracy ludzie z przyjemnością rozmawiają.
Po przygotowaniu ciasta oraz połączenia wszystkich składników wszyscy z niecierpliwością czekali na pizzę
po czym zajadali ze smakiem.
Zajęcia przeprowadzone zostały w świetlicy szkolnej gdzie młodsi uczniowie mieli także możliwość obejrzenia
w jaki sposób uczniowie przygotowują danie.