DROGI RODZICU
Nasza szkoła realizuje zgodnie z zaleceniami Ministra Zdrowia i SANEPID-u program zdrowotny, którego głównym celem jest m.in. zmiana nawyków żywieniowych oraz bardziej świadome wybieranie przez dzieci zdrowych produktów żywieniowych, a przez to wdrażanie ich do świadomego dbania o swoje zdrowie.
Każdego dnia organizm dziecka sprostać musi wzmożonemu wysiłkowi, zarówno umysłowemu jak i fizycznemu. Dlatego należy pamiętać, by dieta naszych podopiecznych była pełna warzyw, owoców i soków. Pomagają one zaspokajać zapotrzebowanie organizmu na naturalne witaminy, składniki mineralne i energię.
Szkoła prowadzi dożywianie w postaci:
- Śniadanie godz. 9.00 – 9.15 klasy zerowe
godz. 9.20- 9.35 oddział przedszkolny
godz. 8.45 klasy I- VI
- Obiad – w poniedziałki zupa, w pozostałe dni II danie z surówką i kompotem.
Do każdego obiadu dodawane są: owoce, warzywa, jogurty, serki.
Godziny wydawania posiłków:
- 10.50-11.15 – klasa I, klasa II „a”
- 11.15 – 11.35 – klasa II „b”, klasa III
- 10.35 – 10.50 – klasa IV
- 11.35 – 11.55 – klasa V „a”, klasa V „b”, klasa VI „a”, klasa VI „b”
- 12.00 – 12.20 – klasa 0 „a”, klasa 0 „b”, klasa 0 „c”
- 12.20 -12.40 - oddział przedszkolny
Rządowe programy zdrowotne realizowane w szkole:
„ Owoce w szkole” program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych, którego celem jest zwiększenie owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.
Dzieci uczestniczące w programie otrzymują:
świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),
świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki),
soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.
„Szklanka Mleka” program skierowany do wszystkich uczniów klas 0-VI i oddziału przedszkolnego (trzy razy w tygodniu tj. poniedziałek, środa, piątek) spełnia kilka funkcji:
1.Dożywianie dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym,
2.Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych,
3.Propagowanie zdrowego stylu życia - walka z nadwagą w wieku wczesnoszkolnym,
4.Profilaktyka w skali długofalowej.
Zdaniem dietetyków, mleko jest najłatwiej dostępnym źródłem wapnia, zawiera ono wszystkie potrzebne dla organizmu składniki m.in. białko, które jest podstawowym budulcem komórek i kości.
Ponadto uczniowie naszej szkoły maja dostęp do czystej i świeżej wody źródlanej.
Woda Dar Natury jest bezpieczna.
W szkole obowiązuje zakaz spożywania słodyczy i wszelkich napojów oprócz wody mineralnej.
W trosce o zdrowie dziecka prosimy o współpracę w zakresie zdrowego odżywiania.